Przyczyny zakwaszenia

W regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu bierze udział wiele układów, jednak główną rolę przypisuje się:

  • Układom buforowym krwi i komórek – głównie bufory: wodorowęglanowy, hemoglobinianowy, fosforanowy, białczanowy. Zasada działania buforów polega na tym, że pojawiający się w krążeniu lub w komórkach nadmiar substancji kwaśnych zostaje związany i zneutralizowany, co powoduje, że pH nie zmienia się.
  • Płucom – które dzięki regulacji wydalania gazowego dwutlenku węgla regulują także gospodarkę kwasowo-zasadową.
  • Nerkom – w których następuje wydzielanie substancji kwaśnych i ich wydalanie z moczem. Nie powinien więc dziwić fakt, że odczyn moczu jest w prawidłowych warunkach niższy niż odczyn krwi (pH około 6).

Należy również pamiętać, że do zakwaszenia może również prowadzić nasza dieta – spożywany przez nas pokarm może powodować powstawanie w organizmie kwaśnych produktów przemiany materii, które dostają się do krwi i mogą spowodować jej zakwaszenie. Ponadto szkodliwy wpływ na gospodarkę kwasowo-zasadową mają: używki – alkohol, kawa i herbata; odwodnienie organizmu, stosowanie różnych diet odchudzających, sytuacje stresowe, nadmierne stosowanie leków, brak ruchu i jego nadmiar – skutkujący wyczerpaniem organizmu i przejściem na metabolizm beztlenowy, którego jednym z produktów jest kwas mlekowy.