Nadwaga a zakwaszenie

Badania naukowców dowiodły, że zarówno nadwaga może prowadzić do zakwaszenia, jak i zakwaszenie sprzyja rozwojowi nadwagi. Nadwaga w przebiegu zakwaszenia może wynikać ze stosowanej diety, ponieważ produktami kwasotwórczymi są na przykład słodycze oraz słodzone napoje. Dodatkowo zarówno zakwaszeniu jak i nadwadze sprzyja brak ruchu oraz palenie papierosów i nadużywanie alkoholu. Innym mechanizmem powstawania nadwagi podczas zakwaszenia są napady wilczego głodu. Są one wynikiem wysyłania do mózgu informacji z żołądka, który w wyniku zakwaszenia produkuje większe ilości soków trawiennych, co jest bodźcem do przyjęcia pokarmu.

Okazuje się, że ochrona organizmu przed zakwaszeniem także może narażać na nadwagę. Wynika to z faktu, że komórki tłuszczowe mają zdolność „kumulowania” szkodliwych kwaśnych substancji i w ten sposób chronią przed nimi ważne dla życia narządy. Dlatego też podczas zakwaszenia organizm wytwarza dużo komórek tłuszczowych, co z jednej strony ma być sposobem ochrony, ale z drugiej strony skutkuje odkładaniem się tkanki tłuszczowej, co prowadzi do nadwagi.